Bine aţi venit pe pagina Comunei Frătăuţii Noi

 

Despre Comuna Frătăuţii Noi ...

1.REPERE GEOGRAFICE

Comuna Fratautii Noi este situată in nordul judetului Suceava, la 7.7 km sud de paralela 48 si la 9.2 km vest de meridianul 26.

Localități vecine: la nord Republica Ucraina, la vest comuna Bilca, la sud comuna Fratăuții Vechi, sat Hurjuieni și comuna Gălănesti, la sud-est satul Iaz, comuna Domesti, satul Vicșani si comuna Mușenița, la est si nord-est satul Climăuți si comuna Mușenița.

Din comuna Frătăutii Noi până in municipiul Rădăuți este o distanță de cca 13 km, iar până la reședința de judet Suceava, cca 50 km. Comuna este străbătută de râul Suceava, si de pâraiele Târnăuca, Cârstei, Trimineasa, Pâraul Rusului, Gârla Morii.

Forma de relief specifică comunei este podișul.

Posibilități de acces – șosele.

2.PRINCIPALELE REPERE ISTORICE:

Satul Frătăuții Noi este atestat documentar in anul 1412 potrivit afinităților istoricului Mihai Costachescu in lucrarea sa "Documente Moldovenești inainte de Stefan cel Mare" apărută la Iași in anu11943.

Pâna in anul 1433 satul era in stăpânirea boierului Giurgiu de Frătăuți apoi a fiului acestuia Danco, pâna in anul 1489 când satul trece in administrarea mănăstirii Putna.

După 1775, ca de altfel in intreaga Bucovină, și la Frătăuți se instituie administrația austriacă ce a durat până la 28 noiembrie 1918 cand Bucovina se unește cu România.

In perioada stăpânirii austriece pe teritoriul localității a mai rămas și populație germană din Boemia si Galiția, care a conviețuit impreună cu populația română până in anul 1940.

Despre Frătăuți același istoric afirma că satul exista și in veacul al XIV -lea.

Denumirea de "FRATAUTII NOI" apare in anul 1489 potrivit lui Aron Pumnul in lucrarea despre proprietățile Mănăstirii Putna apărută la Cernăuți in anu1 1865.

Resurse naturale care pot fi exploatate și valorificate ar fi exploatările balastiere și zăcăminte de gaz.

3.SUPRAFAȚA : 5457 HA

4.SATE COMPONENTE

  • FRĂTĂUȚII NOI
  • COSTIȘA

5.POPULAȚIA: 5650

6.HARTA:

INFORMAȚII SUPLIMENTARE...